Kuriosa

Kul att veta om kroppen


Vi har 206 ben i kroppen och 350 skelettmuskler, det vill säga muskler som fäster i skelettet och som vi kan styra med viljan. Sedan finns det en otrolig mängd med glatt muskulatur som inte är viljestyrd, dock styrs även dessa av nervsystemet. Exempel på glatt muskulatur är de som finns i väggarna på blodkärlen som kan dras ihop och vidgas. Ryggraden består av 7 nackkotor (giraffen har lika många, dock lite större än våra), 12 bröstryggskotor, 5 ländryggskotor, korsben (sacrum) och svanskotor. Tillsammans har dessa kotor 150 leder med rörelser i olika riktningar, så det finns lite att jobba med bara i ryggen.Våra fötter är ett mästerverk!

Under en dag lyfter våra fötter nästan 500 000 kg! Båda fötterna har tillsammans 52 av kroppens 206 ben! Alltså närmare 25% av kroppens samtliga ben. Dessutom finns 107 ledband, 33 leder och 19 muskler i foten. Foten är uppbyggd av tre olika valv: det främre, det inre och det yttre. Dessa fungerar som ett fundament för att bära kroppen samt att ge svikt och avlastning för lednära strukturer. Det är enormt viktigt att dessa små mästerverk fungerar optimalt. Vid obalanser, felbelastningar eller överbelastningar kan både fötterna och resten av kroppen ta skada så det är viktigt att fötterna fungerar perfekt.


Vi kiropraktorer har stor erfarenhet av diagnostisering och behandling av skador och smärttillstånd i fot och underben. Jag samarbetar med Intersport i Karlshamn som har ett brett utbud av skoinlägg och anpassar skoinlägget efter dina unika behov. De använder modern utrustning vid tillverkning av Footbalance sulor och kan därmed åstadkomma individuellt anpassade inlägg. Footbalance innovativa formningsmetod gör att du snabbt och korrekt kan utforma fotbäddar direkt efter patientens fötter, utan tidsödande gjutningar. Passformen kan kontrolleras och justeras direkt på plats under samma kundbesök, vilket sparar tid, sänker kostnaderna och ger nöjdare kunder.


Behöver man en mer medicinskt korrekt uppbyggd fotbädd som korrigerar större snedställningar och har möjlighet till större uppbyggnader av de tre fotvalven. Tar man kontakt med min andra samarbetspartner Daja Akupunktur och Massage, Kajsa von Dahn, 070-8120719, www.daja.nu. Vilken fotbädd som just du behöver, hjälper jag dig med.